Hem > Nyheter > Innehåll
RIP Nabucco: Vad södra korridoren Gas rutt beslutet innebär för amerikanska
Mar 15, 2016

Av Lucy Wallwork

Nabucco är död. Länge leve TAP. Nabucco-ledningen, en högpolitisk bit av infrastruktur för transport av gas, var avsedd att bära naturgas från azerbajdzjanska gasfält och närliggande leverantörer till gas-hungriga europeiska kunder. Det var den logistiska agendan, minst.

Den politiska dagordningen var att dirigera om förflyttning av gas att undvika ryskt territorium, en strategisk prioritering att undergräva Rysk dominans över östeuropeiska länder. Så med tanke på allt detta som händer långt ifrån amerikansk mark — och USA på vägen till energioberoende — varför vi fortfarande har så mycket på spel i käbbel över detaljerna i den södra korridoren vägen?

Nabucco-projektet, som förlorat i Juneand #39; s slutligt investeringsbeslut till Trans-Adriatic Pipeline (KRANEN), var en rörledning som ursprungligen avsetts för att sträcka 3,893 kilometer från Turkiet via Bulgarien, Rumänien och Ungern till navet naturgas på Baumgarten i Österrike. Det var att matas av gas från den andra etappen av massiva Shah Deniz projekt offshore Azerbajdzjan, och skulle ha kostat omkring 10 miljarder dollar. Även när projektet var nedskalad i kostnad och kapacitet till andquot; Nabucco Westandquot; förslag, att ta en kortare väg och genom ökad användning av befintliga rörledningar, det var inte tillräckligt för att rubba balansen mot TRYCK.

Det slutliga beslutet att framsteg med TRYCK, som istället kommer att transportera Caspian gas via Grekland till södra Italien, lämnar den europeiska Unionand #39; s älskling Nabucco döda i vattnet. Beslutet har tolkats av vissa som en seger för logistik över politiken i världen och tillbaka av transnationella pipeline planering. Men letand #39; s inte skriva av politik ännu. Efter alla, skulle USA och EU vara osannolikt att stödja ett förslag som skickade azerbajdzjanska gas söderut via grannlandet Iran, oavsett kommersiella bärkraft.

Från början var syftet med den södra korridoren vägen att motverka ryska politiskt inflytande i Europa, som 2007 fortfarande beroende av Ryssland för cirka 40 procent av sin gasimport. I staterna längre är österut ännu mer sårbara. Estland, Lettland och Litauen lita på Ryssland för 100 procent av sin gas.

En serie av antagonistiska rörelser av Kreml att använda sina gasleveranser som ett politiskt vapen mot sina grannar har injiceras större brådska i ansträngningar att diversifiera utbudet mot andra producenter. Mest framträdande bland dessa var de 2009 spottade med Ukraina (som drar 66 procent av sin gas från Ryssland) över ett pris vandra som hotade att sätta lights out mitt i vintern inte bara i Kiev, utan i andra delar av kontinenten som förlitar sig på Ukraina som transitland. Föredraget #39; s beslutet att fasa ut kärnkraften i kölvattnet av Fukushima och bred opposition till utnyttjande av skiffer i Europa väcker ytterligare frågor om framtida leverans av gas.


Så vad har allt detta att göra med USA? En December 2012 personal rapport för den amerikanska senatens kommitté för utrikesförbindelser, ledd av förre senatorn Richard Lugar (R -IND), behandlar just frågan om varför USA ska bry sig om vad som pågår i avlägsna Kaspiska.

Betänkandet erkänner att andquot; worldand #39; s utvecklas gas marknader inbjuda en omvärdering av den södra Corridorand #39; s strategiska nytta och kommersiell viability.andquot; Detta avser överflödet av flytande naturgas som hade kommit på europeiska marknader, avsedda för amerikanska jordar innan en boom i USA skiftade global gas leverans dynamics.

Detta påminner oss om den verklighet som Nabucco-projektet föddes i en mycket olika geopolitiska era. Första protokollet undertecknades 2002 (följt av ett besök till Verdiand #39; s andquot; Nabuccoandquot; på Wiener Staatsoper, därav namnet improbably flamboyant för en bit stål). Vid den tiden var amerikanska inhemska naturgas produktionen 536 miljarder kubikmeter (bcm), lite förändrats sedan 1970-talet. Av 2012 siffran hade redan stigit till 681 bcm, i vad förutspås som början på en kraftig uppåtgående trend mot självförsörjning av energi.

Dock avslutar samma rapport av uppmanar Obama administration att hålla sitt öga på bollen och att behålla energitryggheten som en central del av dess utrikespolitik. Naturligtvis, har amerikanska oljebolagen som Chevron och ExxonMobil, vars intressen behöver skyddas, investerat kraftigt i den eurasiska regionen. Men ännu viktigare, både NATO-allierade i Östeuropa och i Centralasien allianser på strategisk säkerhet kunde förstärkas genom att en mer offensiv eurasiska politik, varav den södra korridoren skulle vara en nyckelkomponent.

Betänkandet hänvisar till energi som andquot; ekonomiska livsnerven i många NATO-allierade och partner i Europa och i Eurasien region.andquot; Det noterar också att projektet (nu-misslyckades) Nabucco West skulle utgöra den klaraste strategiska nyttan till amerikanska intressen, att direkt ge energi till de länderna i centrala och sydöstra Europa som är mest beroende av ryska leveranser.

Panorering ut, har det blivit modernt att tala om en ny andquot; Bra Gameandquot; över energiresurser i Centralasien. Diskussioner har äger rum (och stopp) för lite tid över byggandet av ytterligare rörledningarna att bära Kazakiska och turkmener kolväten över Kaspiska havsbotten att mata in den södra korridoren.

Men Kina, alltför, tittar västerut för att säkra vitala energiresurser för att stödja sin egen tillväxt och kommer att utnyttja eventuella förseningar i projekt för transport att domstolen leverantörsländerna själva. Dessutom som USA fortsätter dess trupptillbakadragande från Afghanistan, kommer att dess relation med centralasiatiska stater omvandla från en i huvudsak militära en byggd på ekonomiska och politiska överväganden. Mot denna bakgrund U.S.-Centralasien relationer inte kan försummas och amerikanska strategin i regionen har varit formaliserat i governmentand #39; s andquot; Silke Roadandquot; ekonomiska programmet.

Lugar är inte den enda att uppmana ett förnyat fokus på Eurasia i amerikansk politik för utländska och energi, med andra kommentatorer hävdar att en liknande insats av politiska kommer behövs som Clinton-administrationen omedelbart efter kalla kriget att köra genom byggandet av oljeledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC). Men nedläggningen av Nabucco tyder på att, som det står, USA inte får sin väg denna gång.

Ursprungligen från Storbritannien, Lucy Wallwork har en examen från Durham University och arbetar för närvarande som forskarassistent på Berlin-baserade OpenOil, där hon samordnar en global serie guider till utvinningsindustrin i hela världen. Hon specialiserat internationellt energi inom Sydamerika och södra Kaukasus.